% Mayer Gyula, 2005
Telepítési útmutató
-------------------
A BiSAH bibliográfiai csomagot a karbantartás áttekinthetőbbé tétele érdekében bontottuk két részre. (Ennek a fölhasználó szempontjából nincsen jelentősége.) Az egyik archívum (bisahexe.zip) a végrehajtható programot és segédfájljait, a másik (bisahdb.zip) pedig a unicode készlettel, UCS2 formában kódolt adatokat, azaz rekordokat tartalmazza.
Hardverigény: Minthogy a program lassú, javasolt legalább 1.5 GHz-es processzor.
Szoftverigény: A program megbízhatóan csak a Windows XP rendszer alatt fut. Linuxos gépeken egyelőre a PosgreSQL szerverre támaszkodó ,,nagyipari'' rendszert javasoljuk, azaz a http://luna.btk.ppke.hu gépre telepített szoftvert.
1) Válasszon ki egy tetszőleges könyvtárat a(z egyik) merevlemezén, és bontsa oda ki mindkét letöltött archivumot (jobb egérgombbal kattintson az archivumokra.)
2) Indítsa el a bisah.exe programot. Válassza az Indexelés funkciót. Jelölje be azokat az adatbázisokat, melyekben keresni kíván. (Az összes adatbázis használata esetén egy-egy keresés kb. 40'-ig tart.) A nagyobb fájlok tartalma (csökkenő méret szerint rendezve):
ritookdb.rtf Ritoók (1951--1975)
bellus.rtf Bellus (1976--1990)
borzsak.rtf Borzsák (1926--1950)
hellebrandt.rtf Hellebrandt (1879--1883, 1885--1900)
bartal.rtf Bartal ( --1878)
Indítsa el az indexelést.
A két hibaüzenetet hagyja figyelmen kívül (kattintson az X-re), a folyamat valószínűleg rendben lezajlott.
Válassza a Tallózás funkciót. Ha a bal oldalon rekordazonosítók listáját, a jobb oldalon pedig rekordadatokat lát, minden rendben.
Amennyiben változtatni kíván az indexelt fájlok körén, és új indexelést végez, a programból ki- és vissza kell lépni, hogy az újragenerált indexrendszer helyesen működjék.
3) Adatbevitel előtt be kell tölteni a tárgykörök menüt (File->Tárgykörök betöltése); alapesetben egyszerűen kattintson a felső ablakrészben a menu0.zda fájlra, és nyomja mag a Megnyitás gombot.
A File->Beállítások->Adatmezők pontban egy unicode-fontot érdemes beállítani, ilyen pl. arialuni vagy (a sokkal kisebb) BNP-Font.